Van bouwval naar kasteel

Vanmorgen heb ik mij weer even een uurtje teruggetrokken om te lezen in het boek van Richard de Leth: “Oersterk”. Ik heb het vorige week aangeschaft, de recensies waren juichend en veelbelovend, daar wilde ik meer van weten!

Ik ben nog maar in het eerste deel van zijn boek, maar zijn boek inspireerde mij tot dit blog.
Zo vind ik deze metafoor voor het werken aan je gezondheid erg goed gevonden: zie het als een verhuizing! Een transformatie van je oude, kwakkelende, ongezonde, vermoeide, futloze … (vul zelf maar in) ik naar je nieuwe, gezonde, energieke, levendige ik.

Bij een verhuizing, zo schrijft Richard, horen investeringen: een nieuw behang, vloerbedekking, lampen, schroeven en gereedschap. Het is vaak even slikken, maar we hebben het ervoor over om in een mooie, opgeknapte omgeving te kunnen gaan wonen.
Deze metafoor lezend moest ik ook denken aan de programma’s “Bouwval gezocht” en “Van kavel tot kasteel”. In die programma’s storten deelnemers zich in het avontuur om van een bouwval een prachtige woning te maken of met alleen maar een lap grond hun droomkasteel te verwezenlijken. Dergelijke projecten verlopen uiteraard nooit zonder problemen (anders waren ze ook niet interessant voor op TV!). Bloed, zweet en vaak ook tranen zijn nodig om het doel te bereiken. Maar uiteindelijk blijken die investeringen, uit te drukken in geld, maar ook in tijd, moeite en energie, het meer dan waard.

In de orthomoleculaire geneeskunde reiken wij onze cliënten ook de ingrediënten en gereedschappen aan om te verhuizen van een lichaam dat hen ongemak bezorgt naar een gezonder lichaam waarin het prettiger toeven is. Het blijven echter gereedschappen en ingrediënten als de client zelf er niet iets mee gaat doen. Vaak moeten ze even slikken als ik hen vertel welke moeite ze zich moeten getroosten en welke patronen opgepoetst of juist vervangen moeten worden om ook daadwerkelijk resultaten te zien. Maar ook vindt men het moeilijk dat laboratoriumonderzoeken en voedingssupplementen kosten met zich meebrengen. Mijn consulten worden meestal nog wel vergoed (zie het tabblad Tarieven en vergoeding), maar bijkomende onderzoeks- en behandelkosten zijn voor eigen rekening. Zuur, want maandelijks betalen we immers allemaal al (verplicht!) forse ziektekostenpremies om onze gezondheid zeker te stellen. Maar ondanks deze premies komen mensen dan toch bij mij terecht, vaak omdat ze bij hun huisarts niet verder komen. “U zult ermee moeten leren leven” of erger nog:”Met uw gezondheid is niets mis!”, terwijl zo iemand zich ronduit beroerd voelt…

Hoewel ik nog maar net 5 maanden serieus een praktijk draai, durf ik nu al te stellen dat de verhuizing naar een gezonder lichaam de investering – in geld, bloed, zweet én tranen – meer dan waard is. Fantastisch vind ik het om te zien dat clienten, die soms volstrekt futloos bij mij begonnen, na enkele maanden vol energie en levenslust weer bij mij langskomen. Vlekken die verdwenen zijn, eeuwige verkoudheden blijven uit, buikpijn en een opgeblazen gevoel zijn weg, de energie om iets te ondernemen is weer terug. Allemaal hebben ze geinvesteerd in laboratoriumkosten, zodat ik kon laten onderzoeken waar de onbalans zat, en accepteerden ze dat ze wat supplementen moesten gaan slikken. Maar boven alles realiseerden én ervaarden ze dat veranderingen in hun voedingspatroon en leefstijl, grote maar ook kleine, de moeite meer dan waard waren geweest om naar een nieuwe ik te kunnen verhuizen: de verhuizing van een bouwval naar een kasteel!