Snotter, hoest, proest?

web hoestEr zit kennelijk weer een griepje in de lucht en hij lijkt zelfs óns huis niet te willen passeren… Jongste dochter klaagt al een weekje over moe zijn en af en toe keelpijn. Maar als ze bedenkt dat ze de zwemles of gymles moet missen als ze een dagje thuisblijft, komt de energie wonderwel weer terug! Zou het de extra vitamine C zijn die ik haar nu geef? (500 mg per keer, 1 of 2 x per dag; voor volwassenen adviseer ik 1.000 mg per keer, 2.000 – 4.000 mg per dag).

Middelste klaagde vanmorgen ook ineens over hoofdpijn en keelpijn. Toont ook niet doodziek, maar vooruit ze ligt nu lekker op de bank met een goed boek (mama, ik ben al op blz 64 van de 104!). Misschien een beetje schoolziek…? Toch ook maar aan een vitamine C-kuurtje, morgen moet ze naar een turnwedstrijd!

Voor iedereen die zich écht ziek voelt, snottert, hoest en proest en schuurpapier heeft in zijn keel heb ik aan het einde van dit blog een mooi weerstandverhogend drankje. Want de hoestdrankjes die je bij de drogist vindt bevatten vaak voornamelijk suiker of zoetstoffen. En misschien verdoven ze heel even de pijn in je keel, maar de vervolgens plegen ze een aanslag op je weerstand!

Hoe komt het eigenlijk dat suiker zo fataal is voor je weerstand?

Het grappige is dat we daarvoor ook bij Vitamine C uitkomen. Want Vitamine C is namelijk in concurrentie met suiker als het om het voeden van je cellen gaat. Om preciezer te zijn, vitamine C is in concurrentie met de glucose in je bloed. Twee 2 weken terug schreef ik al eens over de bloedsuikerspiegel die zoveel mogelijk constant gehouden wordt door het hormoon insuline. Hoe meer suikers je eet, hoe hoger je bloedsuikerspiegel en hoe meer insuline je nodig hebt om al die glucose zo snel mogelijk te verwerken. Het probleem is nu dat vitamine C ook insuline nodig heeft om opgenomen te worden door de cellen. En in de strijd om voorrang wint glucose het van de vitamine C. Kennelijk is het gevaar van een te hoge bloedsuikerspiegel groter dan het gevaar van een vitamine C tekort? De natuur heeft dat in al haar wijsheid vast wel goed geregeld!  

Hoe hoger je bloedsuiker, des te minder vitamine C er dus in je cellen komt en des te minder bescherming je hebt tegen ongewenst aanvallen van virussen en dergelijke. Resultaat: je bent vatbaarder voor verkoudheid en ziekte.

Recept voor natuurlijke hoestdrank

Heb je eenmaal een koutje te pakken, grijp dan niet naar de hoestsiroop. Via Facebook vond ik bij Paleo Recepten onderstaand recept voor een natuurlijke hoestdrank. Eigenlijk een variant op muntthee.

Doe in een glas:

  • een paar takjes verse munt
  • 2 blaadjes verse salie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 schrijfjes citroen
  • een theelepel honing (minder belastend dan suiker, maar houd het beperkt!)

Giet hier kokend water op en laat het even trekken.

De medicinale werking ontleent dit drankje aan:

  • Salie: dit kruid is sterk ontsmettend door zijn anti-bacteriële en anti-schimmel werking. Met name bij ontstekingen van de slijmvliezen is het een probaat middel. Thee van salie wordt wel gebruikt om te gorgelen en te spoelen. Salie zit ook in vele kruidentandpasta’s.
  • Tijm: een heel probaat middel bij luchtwegklachten, met name bij kriebelhoest en astma. Dat komt door het stofje thymol. Je vind dan ook vaak tijm in hoestsiroop. Bij hoofdpijn en verkoudheid is het goed om te stomen boven een kom kokend water waar tijm is bijgevoegd.
  • Citroen: de leverancier van vitamine C.

Beterschap!

Wat is jouw recept bij griep en verkoudheid?