Gebrek aan zon? Neem een haring!

De EFSA (= European Food Safety Authority) heeft de aanvaardbare bovengrens voor vitamine D voor zowel volwassenen als kinderen flink opgehoogd. Waar voorheen voor volwassenen 50 mcg (= microgram) een veilige bovengrens heette te zijn, wordt nu onderkend dat 100...

Continue reading →

Betaalbaarheid van de zorg: wie wil er nou een plofkip zijn?

Gisteravond in Nieuwsuur mochten alle lijsttrekkers hun zegje doen over de problematiek van de dreigende onbetaalbaarheid van de zorg. De een na de ander had een mening over overbodige, dure ingrepen, gebrek aan 'afrekenen op resultaat' en de vraag...

Continue reading →

Van bouwval naar kasteel

Vanmorgen heb ik mij weer even een uurtje teruggetrokken om te lezen in het boek van Richard de Leth: "Oersterk". Ik heb het vorige week aangeschaft, de recensies waren juichend en veelbelovend, daar wilde ik meer van weten! Ik ben...

Continue reading →

Een superontbijt, niet alleen voor bouwvakkers!

Via, via gelezen in Trouw van 13 maart jl.: Is pap een kampioenenontbijt? De organisatie achter de Olympische Zomerspelen van 2012 denkt van wel. Zij geeft sinds kort de bouwvakkers die het Olympisch dorp bouwen pap als ontbijt om hun...

Continue reading →

(Kinderen en) overgewicht, een kwestie van (op)voeding?

Begin dit jaar ben ik afgestudeerd als orthomoleculair therapeut. Voor de opleiding heb een scriptie moeten schrijven. Het onderwerp van mijn scriptie was "Kinderen en overgewicht" met als subtitel "een kwestie van (op)voeding?". “Kinderen en overgewicht” is een onderwerp dat...

Continue reading →

Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding.

Ca. 400 v. Chr. zag Hippocrates het al: de geneeskrachtige werking die voeding kan hebben. Vanmorgen las ik tot mijn grote vreugde in de krant dat men bij het alzheimeronderzoek nu ook voorzichtig in die richting gaat denken. Neuroloog...

Continue reading →

Heb je het ooit zo zout gegeten?

Vorige week woensdag is het rapport Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verschenen. Hierin wordt gekeken naar de zoutconsumptie van volwassenen en kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat > 85%...

Continue reading →