Ik heb er écht spijt van dat ik vandaag gezond heb gegeten…

web healthyIs het jullie ook opgevallen? Dat het onderwerp waarover ik vorige week schreef verschrikkelijk actueel is? Dat zeg ik niet om mijzelf op de borst te kloppen, maar omdat het mij wél opviel. En het mij ook raakte! Daarom wil ik graag enkele items met jullie delen die afgelopen week in het nieuws waren. Het beloofde item over ons vetgebruik wil ik, gegeven de actualiteit, daarom een weekje opschuiven.

Om te beginnen het plaatje dat ik bij deze blog plaats. Die kreeg ik via Facebook. Kernboodschap: van gezond eten krijg je geen spijt. Niet aan het einde van je dag. Maar ook niet aan het einde van je leven… Want hoe voorkom je nu dat je op je 70ste (of al op je 55ste, zoals ik vorige week bleek) met een tas vol medicijnen bij je ontbijt zit, verzuchtend dat je misschien toch wat beter op je leefgewoontes had moeten letten…?

TV-show: Blue Zones

En daar ging de TV-show van Ivo Niehe vorige week zondag (3 maart 2013) over. De aflevering ging over een onderzoek van Dan Buettner, een wetenschappelijk journalist die voor National Geographic schrijft. Hij reisde de wereld rond op zoek naar de beste strategieën voor een lang en gelukkig leven. Hij heeft een 5-tal Blue Zones geïndentificeerd waar mensen opvallend oud worden, velen ouder dan 100 jaar. En vaak kerngezond en nog heel actief! Samen met een gespecialiseerd team heeft hij een 9-tal leefregels ‘ontdekt’ die deze gebieden kenmerkten.

Maar wat ik nog het meest boeiende vind is dat het niet is gebleven bij het vaststellen wat het ‘geheim’ van deze mensen is. Dan Buettner heeft ook een heel project opgezet rondom het principe van de Blue Zones.

Een 14-tal steden in de VS hebben de principes doorgevoerd in hun beleid en niet zonder succes! Tot 40% reductie op de zorgkosten! Mijn eerste gedachte: Premier Rutten, Minister Schippers en Staatssecretaris Van Rijn, of beter nog: POLITIEK DEN HAAG hebben jullie deze uitzending gezien?! Maar vooral ook: HEBBEN JULLIE DEZE BOODSCHAP OOK BEGREPEN!!!!

Helaas is de TV-show al niet meer beschikbaar in Uitzending Gemist, maar wil je meer weten over de Blue Zones, dan kan ik je absoluut de site van Dan Buettner over de Blue Zones aanraden.

De staat Iowa gaat verder met het project. En dat raakt mij écht. Het blijft hier niet bij mooie boeken schrijven, interessante programma’s op TV en leuke blogs door beter-wetende therapeuten zoals ik. Nee, gewoon uit de praktijk: als mensen gemotiveerd worden écht aan de slag te gaan met hun leefgewoontes dan worden/ blijven ze gezonder en dat scheelt miljarden in de Gezondheidszorg! Meer kun je lezen op http://www.bluezonesproject.com/

Dieet vervangt medicijnen

Een ander interessant bericht deze week werd onder andere verspreid door de Volkskrant. Met een prachtige kop “Dieet vervangt medicijnen”. Dat sluit prachtig aan bij het Orthomoleculaire Principe, waarbij wij (orthomoleculair therapeuten) graag verwijzen naar Hippocrates die al rond 400 v Chr. zei “Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding”.

Het artikel in de Volkskrant gaat over het feit dat systeembiologen voor het eerst een complete biochemische ‘routekaart’ van de mens hebben voltooid.  Hoogleraar systeembiologie Hans Westerhoff van de Vrije Universiteit Amsterdam: “We begrijpen nu voor het eerst hoe een mens zichzelf precies maakt uit de voeding die hij tot zich neemt.” Prachtig!

In theorie kan iedere mens in de toekomst bijvoorbeeld zien voor welke ziektes hij aanleg heeft. Westerhoff verwacht dat we minder afhankelijk zullen worden van medicijnen en vaker verschuivingen richting bepaalde voeding of activiteiten zullen zien. Ook aandoeningen van de stofwisseling kunnen volgens hem mogelijk verholpen worden door een aanpassing van de voeding. Laat dat nou precies het principe zijn van de methode Metabolic Balance waar ik al veel clienten in mijn praktijk mee help! 😉

Een aanpassing in je voedingpatroon kan voldoende zijn veel ongemakken te verhelpen. Hierdoor voelen mensen zich al snel veel gezonder en energieker.

Westerhoff heeft zijn ontdekkingen trouwens toegelicht bij Pauw & Witteman.

Deze berichten wilde ik graag met jullie delen. Volgende week dus alsnog meer overpeinzingen over ons vetgebruik. Mis ‘m niet en meld je aan voor dit blog!