Het wonder dat water heet

web watercrystalsDe Japanner Masaru Emoto heeft ontdekt dat water geheugen heeft. Hij heeft dat inzichtelijk gemaakt door in uiteenlopende situaties kristallen van water te fotograferen. Naast een luidspreker met hardrock of juist Mozart, voorzien van een etiketje met ‘dankjewel’ of juist ‘duivel’. Klanken, woorden en zelfs gedachten blijken invloed te hebben op water. Ik vind dat een wonderlijk fenomeen.

Daarom vandaag een stukje over water, in deze dagen waarin we weer even in wonderen geloven…

Want of je nu gelooft in dit wonderlijk fenomeen of niet, ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat er zonder water geen leven is. De mens kan wel 10 dagen zonder eten, maar niet meer dan 2-3 dagen zonder water. We bestaan voor ruim 2/3 uit water. Water bevindt zich overal in ons lichaam; als transportmiddel, oplosmiddel, koelmiddel, warmtebuffer. Bouwstoffen worden naar je spieren gebracht, energie naar je hersenen, afvalstoffen naar het toilet ;-).

Het bijzondere van water is dat het zich niet aan de wetten van de natuurkunde houdt. Volgens de natuurkunde zou water z’n grootste dichtheid moeten hebben, en dus het zwaarst moeten zijn, bij 0 oC. Dit blijkt echter bij 4 oC zo te zijn. En in vaste vorm zou een stof moeten zinken in zijn vloeistof; maar ijs drijft op water… Wonderlijk vind je niet? Water…

Dagelijks verliezen we zo’n 2 liter water: via de urine en ontlasting, de manier waarop we   ons van ons afval ontdoen, doordat we zweten (ook als het koud is) en via onze ademhaling. Die 2 liter zullen we dus ook dagelijks moeten compenseren. Dat lukt niet alleen met wat we eten. Ongeveer 1,5 liter per dag zullen we dus moeten opnemen door te drinken.

Nu is er veel discussie over hoe je die 1,5 liter dan tot je zou moeten nemen. Zuiver als water? Mag je je koffie wel of niet meetellen? Of moet daar altijd een glas water naast?

Zoals gezegd dient water o.a. om afvalstoffen af te voeren. Wanneer je water tot je neemt in de vorm van koffie, thee of op ‘smaak’ gebracht met een zoetstof, dan drink je feitelijk vervuild water. Dat heeft dus net zo’n effect als de afwas doen met vervuild afwaswater, het is wat minder effectief. En je vraagt van je lichaam eerst extra inspanningen om de vloeistof die jij drinkt te ontdoen van de ballaststoffen voordat het water opgenomen kan worden voor de functie die het heeft. Met name de lever en de nieren moeten dan extra hard aan de slag. En het probleem van ons westerse leefpatroon is dat juist onze lever en nieren het best wel al zwaar hebben met hun zuiverende functie…

Dus ja, ik ben ervoor dat je water drinkt zoals het is: water. Dat kan bij ons in Nederland prima kraanwater zijn. Dat is van uitstekende kwaliteit, al zijn de berichten over vervuiling met metname oestrogenen best verontrustend vind ik. Drink je liever bronwater, wissel dan af en toe van merk. De verschillende bronnen bevatten verschillende mineralen en door af te wisselen zorg je ervoor dat je niet een overmaat van het ene of andere mineraal krijgt.

Zorg er dus voor dat je altijd een glas water in de buurt hebt. Water is de beste dorstlesser die er is. Zeker ook met de feestdagen die we in het verschiet hebben. Door veel water tussendoor te drinken zorg je ervoor dat je je beter verzadigd voelt, en dus minder eet, beter je afvalstoffen kunt afvoeren en ook je vertering verloopt soepeler.

Rest mij jullie gezegende kerstdagen toe te wensen met veel van je geliefden om je heen! Ik ‘spreek’ jullie volgende week vrijdag weer. 😉

Zoek je trouwens nog een goed kookboek voor de kerstdagen? Ik heb hier nog een paar exemplaren van “Weten van (h)eerlijk eten” liggen. Voor EUR 21,50 bij mij af te halen.

Bronnen:
– Weg met de weegschaal (Meijke van Herwijnen)
– Mijn voeding & mijn gezondheid (cursusboek van Anna M. Kruyswijk-Van der Heijden)