Heerlijke herfst: pompoen

web pompoenVolgende week woensdag is het Halloween. Ik heb daar eigenlijk weinig mee. Maar als ik aan Halloween denk, denk ik ook meteen aan de uitgeholde pompoenen die dienst doen als lantaarn. En dán heb je mijn interesse gewekt! Als was het alleen al om die prachtige oranje kleur, helemaal top bij de huisstijl van Your Life|Balance! 😉
Maar bovenal is de pompoen een groente die een groot aantal voedingsstoffen biedt die goed zijn voor onze gezondheid. En daarmee verdient hij dus een plaatsje in dit blog!

Een stukje historie

Pompoenen komen van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika en werd daar reeds 7.000 – 9.000 jaar terug door de Indianen gegeten. Ze sneden de pompoen in lange repen die ze roosterden. Ook werden de repen gedroogd en gebruikt om er matten van te weven.  Aan de pompoen werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, heilzaam bij de behandeling van slangenbeten. 

De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Er zijn wel 12 soorten pompoen, waarvan de oranje pompoen op het plaatje denk ik wel de bekendste is. Maar wist je dat de courgette ook een pompoensoort is?

10 redenen om pompoen eens wat vaker op het menu te zetten

 

  • De pompoen is een vitamine A-topper in de vorm van bèta-caroteen. Dus voor een scherpe blik kun je je naast de worteltjes nu ook op de pompoen verlaten. Eet er wel altijd een beetje vet bij (een klontje roomboter), anders kan ons lichaam die vitamine A niet opnemen. 
  • Pompoenen bevatten veel ijzer en vitamine B2, beiden zijn belangrijk voor het vervoer van zuurstof door het bloed. Bij onvoldoende zuurstof geen verbranding en vertering van voedingsstoffen in de cellen. Je lichaam zal zichzelf beschermen door alle energie-vragende processen op een lager pitje te zetten en jou te dwingen om het rustiger aan te doen: je voelt je moe.
    De best opneembare vorm van ijzer vind je vooral in dierlijke producten en minder in groenten. Maar de pompoen vormt hierop een uitzondering. De pompoen staat daarom ook niet voor niets veel op het menu bij vegetariërs en veganisten.
  • De pompoen bevat veel foliumzuur, bij iedereen bekend om zijn toegevoegde waarde bij zwangere vrouwen. Maar foliumzuur is, samen met vitamine B6 en B12 ook van belang in het kader van hart- en vaatziekten en daarom voor ieder van ons. 
  • Rauw heeft de pompoen een vochtafdrijvende werking.
  • De pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer doordat hij rijk is aan anti-oxidanten die vrije radicalen afvangen en daarmee de oorzaak van ontstekingen wegneemt.
  • De pompoen is zeer vezelrijk en zorgt daarmee voor een goede darmfunctie. Daarnaast bevat het mannitol, een licht laxerende stof. De pompoen is daarom een belangrijke groente die veel op het menu zou moeten staan bij hen die regelmatig last van verstopping hebben.
    Daarnaast werkt het hoge gehalte van vezels in de pompoen cholesterol verlagend, beschermt het tegen hart- en vaatziekten en is ook zeer geschikt voor hen die gewichts willen verliezen.
  • De pompoen is een supergroente voor voor mensen met diabetes type 2 (ouderdomssuiker). Dit komt doordat hij rijk is aan verschillende vitaminen uit het B-complex die de eigenschap hebben dat ze het bloedsuikerniveau reguleren. De alvleesklier wordt geprikkeld om het insulinehormoon aan te maken, wat kan leiden tot een lager insuline-gebruik door de patient.
  • De pompoen is ook nog eens een bron van vitamine C en zorgt daarmee ook nog eens voor een verbetering van je immuumsysteem en verlaging van het risico van een hoge bloeddruk.
  • De pitten van een pompoen zijn een zeer goede bron van zink. Zink is een onderschat mineraal dat een heel belangrijke rol speelt bij veel lichaamsfuncties zoals het immuunsysteem, de bloedsuikerregulatie, de prostaatfunctie, de hersenstofwisseling en het zuur/base-evenwicht. Een zinktekort kan ontstaan als je veel brood eet (doordat hier veel fytinezuur in zit dat mineralen wegrooft) of als je veel stress hebt.
  • Daarnaast zijn pompoenpitten rijk aan tyrosine, een belangrijke brandstof voor de schildklier en voorloper van dopamine, het gelukshormoon. Ook maken we uit tyrosine co-enzym Q10, een zeer belangrijke stof voor de energieaanmaak, vooral van de hartspier, en een belangrijke antioxidant.

 

En wat een geluk: de pompoen is vooral ook nog eens heel erg lekker en makkelijk om te bereiden!

Pompoen op het menu

Van de pompoen kan je bijna alles eten: om te beginnen natuurlijk het vruchtvlees, maar ook de schil, de bloemen (gefrituurd en gevuld), de bladeren (als thee) en de pitten zijn prima eetbaar!

Pompoenpitten zelf roosteren

Bij het bereiden van de pompoen verdwijnen de pompoenpitten meestal in de vuilnisbak. Niet meer doen dus, want naast gezond zijn ze geroosterd heerlijk! Als borrelknabbeltje bijvoorbeeld. Maar ook over de salade, door je muesli, in de taart of in zelfgebakken brood doen ze het prima.

Je kunt pompoenpitten prima zelf drogen. Voor een snel resultaat verwarm je hiervoor de oven voor op 225 graden. Spoel de pitten schoon in een vergiet. Droog ze met een schone theedoek. Bedek de bakplaat met bakpapier en leg de pitten erop. Bestrooi met wat zout en rooster ze in 5 minuutjes. En houd je wel van een experimentje, probeer dan eens verschillende smaken! Meng ze bijvoorbeeld met chili-, curry- of paprikapoeder. Liever zoet? Varieer dan eens met kaneel en suiker.

Heb je wat meer geduld, leg de ongewassen pompoenpitten op een theedoek en laat ze 2 dagen drogen op kamertemperatuur. Wrijf ze verder schoon. Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de pitten met wat zout en olie in een kom. Leg bakpapier op de bakplaat en verspreidt de pitjes erover. Rooster ze in een half uur tot drie kwartier tot ze goudgeel kleuren. Afkoelen en genieten maar!Bron: www.biobudget.nl

Gegrilde groenten

Een heerlijk recept uit de allerhande dat zondag bij ons op het menu stond.

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

1 pompoen (biologisch), schoongeboend

2 aubergines, in schuine plakken

3 rode uien, in parten

2 handperen (bijv. conference)

4 el olijfolie

1 el gedroogde tijm

1 bakje platte peterselie (20 g), alleen de blaadjes

4 el olijfolie extra vierge

BEREIDEN

1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Halveer de pompoen en verwijder met een lepel de zaden en de draderige binnenkant. Snijd de helften in parten. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de aubergine en ui ertussen. Snijd de ongeschilde peren in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in parten. Leg ze tussen de groenten. Besprenkel met de olie, bestrooi met tijm en peper en zout naar smaak. Rooster 40 min. in het midden van de oven. 2 Pureer de peterselie met de olijfolie extra vierge en breng op smaak met peper en zout. Neem de groenten uit de oven en besprenkel met de peterselieolie.

Sinds kort heb ik trouwens ook een trucje ontdekt hoe je een pompoen wat makkelijker kunt slachten. Als je ‘m 5 minuutjes in een pan met water eventjes zachtjes voorkookt is hij veel zachter en eenvoudig in plakken te snijden. Zeker met een wat grotere pompoen wel zo makkelijk!

Rest mij je een smakelijke herfstweek toe te wensen!

Was dit verhaal waardevol voor je, aarzel dan niet ‘m te ‘delen’ via Facebook.

Volgende week een blog over roomboter.

“Huh, roomboter? Ik dacht dat deze blog ging over voedingsprodukten die goed waren voor mijn gezondheid?” Als dat ook jouw eerste gedachte is, dan mag je ‘m niet missen! Schrijf je dan NU in als volger van mijn blog (linksboven) en je gezondheid zal je dankbaar zijn!