Avocado, voor een lang en gelukkig leven…

Daar is-ie dan, de eerste in een lange serie wekelijkse blogs over een voedingsproduct dat een bijzondere bijdrage kan leveren aan jouw gezondheid. Hoewel er zo verschrikkelijk veel lekkers is om over te schrijven, wist ik al snel waar ik mee wilde beginnen: de avocado De avocado is bij mij absoluut een favoriet, die zeker 2 á 3 keer per week op mijn menu staat.

web avacado

Herkomst

De avocado komt uit Centraal-Amerika (Mexico, Guatamala) en groeit daar aan de gelijknamige boom. De Azteken noemde de avocado het ‘fruit van de goden’ en de Maya’s geloofden dat de vrucht een afrodisiacum was.
De avocado heeft vele gezonde eigenschappen en zou eigenlijk bij iedereen zeer regelmatig op het menu moeten staan.

Met hart voor je hart

Om te beginnen heeft de avocado echt hart voor je hart. Hij is rijk oliezuur (ook wel omega-9 vetzuur), dat sterk cholesterolverlagend werkt. Dit doordat oliezuur het het LDL (schadelijk – low density lipoproteins) cholesterol verlaagt terwijl het HDL (gunstig – high density lipoproteins) cholesterol aantast. Maar nog belangrijker: Omega-9 vetzuren werken sterk ontstekingsremmend. Ze helpen bij de afbraak van verzadigde vetzuren en ze houden de celwand elastisch (wat belangrijk is ter voorkoming van atherosclerose, ofwel aderverkalking). Daarnaast bevat de avocado het stofje bètasitosterol, een plantensterol, dat het LDL in het bloed verlaagt.
Verder is de avocado rijk aan de vitamines C, E en K en aan luteïne, alle belangrijke anti-oxidanten voor het hart.
Tot slot kan ons lichaam uit de avocado Q10 maken, een stof die tezamen met kalium en magnesium (die je ook in de avocado vindt) een belangrijke brandstof is voor de hartspier. Mensen die cholesterolverlagers gebruiken hebben vaak een tekort aan Q10, wat zich ondermeer uit in spierkrampen.
Kortom: de avocado is dus een echte aanrader bij ter voorkoming of bestrijding van hart- en vaatziekten.

Vriend van je darmen

Maar de avocado doet meer, het is namelijk ook een echte vriend voor je darmen. Dit omdat de avocado is rijk aan glutamine, een reparatiestof voor de slijmvliezen. Het darmslijmvlies vervult een ongelooflijk belangrijke functie in ons immuunsysteem. Wanneer het darmslijmvlies is aangetast en onvoldoende wordt hersteld, vallen er letterlijk gaten in de darmwand. Veel allergieën, ontstekingsziekten en buikklachten zijn hier het gevolg van.
Ook is de avocado vezelrijk, belangrijk voor de darmperistaltiek. Een halve avocado levert net zoveel vezels als 1 volkoren boterham. Zeker gecombineerd met gember lost de avocado veel obstipatieklachten op.

Gelukkig met de avocado

Tot slot gunt de avocado ons ook nog eens gelukkig en ontspannen leven. De avocado is nl. rijk aan het aminozuur tyrosine waaruit ons lichaam het ‘geluksstofje’ dopamine maakt. En door regelmatig een avocado te eten maken we het rustgevende stofje GABA aan.

Nog wat laatste weetjes

Avocado’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Een rijpe avocado voelt zacht rond de steelaanzet en heeft zacht romig geel/groen vruchtvlees met een ietwat nootachtige smaak. Avocado’s kun je beter niet in de koelkast bewaren, want dit verstoort de narijping – waardoor ze bederven. Op een koele plaats kun je ze tot 6 dagen goed houden, afhankelijk van hoe rijp hij is. Om de rijping te versnellen kun je hem in een plastic zak stoppen met een peer, appel of banaan. Om te voorkomen dat het vruchtvlees na het schillen bruin wordt (= oxidatie), kun je hem besprenkelen met wat citroensap of azijn.

Trek gekregen?

Probeer dan een van deze heerlijke recepten:
Puur Ik vind de avocado puur al heerlijk. Gewoon met een snufje kruidenzout en eventueel wat olijfolie. Of iets luxer als lunch met Hollandse garnalen, zalm of forel. Klein beetje peper erover en smullen maar!

Lunchsalade

  • 1 flinke hand spinazie
  • 1 avocado
  • 1 ei
  • 50 gram gerookte zalm of forel
  • 1 el pijnboompitten
  • 1-2 el olijfolie extra vierge
  • 1 el pesto
  • 1 el citroensap
  • peper en zout naar smaak

Snijdt de avocado, het ei en de zalm of forel in blokjes/ schijfjes en meng dit door de spinazie. Maak een dressing van de olijfolie, pesto en het citroensap. Sprenkel de dressing over de salade, maak op smaak met peper en zout en strooi de pijnboompitten, die je natuurlijk even in de pan licht geroosterd hebt, erover.

Ook zeer geschikt als meeneemlunch (dan de pijnboompitten even apart houden)!