Aspirine na darmkanker?

Aspirin in a glass closeup, healthy concept

Betere overleving darmkankerpatiënten dankzij aspirine, zo stond afgelopen week te lezen bij de nieuwsberichten van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Bijna 14.000 patiënten met een vorm van kanker in het spijsverteringskanaal zijn gemiddeld ruim vier jaar gevolgd. Vijf jaar na diagnose was 75 procent van de patiënten die aspirine gebruikten nog in leven, in tegenstelling tot 42 procent van de patiënten die geen aspirine hadden gebruikt. Dat is nogal een verschil… Nu ben ik geen voorstander van aspirine, maar met dit soort effecten moet je misschien ook keuzes maken?

Even verderop in het artikel staat waarom de aspirine na darmkanker vermoedelijk een gunstig effect heeft. Het remt nl. de klontering  van bloedplaatjes. Losse tumorcellen verschansen zich vaak in een klein stolsel om aan het afweersysteem te ontsnappen. Aspirine blokkeert dat. De tumorcellen blijven daardoor toegankelijk voor afweercellen waardoor het uitzaaien van kanker wordt voorkomen.

Aha, om kanker minder kans te geven moet je dus zorgen voor bloedverdunning. Maar moet dat dan met aspirine? Kan dat niet op een meer natuurlijke wijze vraag ik mij dan af? “Aspirine is een goedkoop medicijn dat weinig bijwerkingen geeft, dus artsen kunnen het in de toekomst, bij een definitief bewezen effect, zonder problemen voorschrijven aan mensen die er baat bij kunnen hebben.” Aspirine weinig bijwerkingen? Daar heb ik toch ook andere berichten over gelezen. Zo was 3 jaar geleden in het nieuws dat uit Nederlands onderzoek was gebleken dat ouderen die dagelijks aspirine innemen, meer kans lopen op de oogaandoening maculadegeneratie. Vooral de vorm die heel snel tot blindheid kan leiden. Normaliter krijgen twee op de 100 mensen maculadegeneratie. Mensen die dagelijks aspirine nemen, zien de kans verdubbelen.

Stolling van het bloed wordt in ons lichaam geregeld door o.a. Calcium, vitamine K en Omega 3 vetzuren. Persoonlijk zou ik het dus in die hoek willen zoeken om de kans op recidive te verkleinen.
De vetzuurbalans is eenvoudig in het bloed na te meten. Ik maak daarvoor graag gebruik van de Omega-3 Index. Een eenvoudig uit te voeren test die vaststelt of je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Bovendien krijg je informatie over de verhouding met omega 6 en een uitgebreide vetzuuranalyse inclusief het gehalte omega 3, 6 en 9, transvetten en verzadigde vetten. Ook interessant vanuit het oogpunt of er voldoende balans is in ontstekingsbevorderende en ontstekingsremmende vetzuren. Eén van de pijlers bij kanker, maar ook andere typisch westerse welvaartsziekten.

Ik zou ook zeker vitamine D controleren, dat natuurlijk op zijn beurt ook weer de calciumhuishouding beïnvloedt. Net als vitamine K dat overigens doet. Vitamine D heeft ook een bewezen beschermend effect tegen colorectale kanker.

Wil je meer weten over wat de orthomoleculaire geneeskunde voor je kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend eens contact op.

Mijn adviezen zijn geen vervanging van het advies van een arts. Ze kunnen wel aanvullend van waarde zijn.